Blog: Mindful op weg door de dag

kruispunt

 

Ik ben nooit echt verrast door wat de postbezorger in de brievenbus stopt. Een kaart, een factuur, een polis, een folder die linea recta in de papierbak verdwijnt, soms iets van de bank. Daar houdt het wel zo’n beetje mee op. En ongeadresseerde post? Die houd ik ferm buiten de deur met een knal oranjegroene JA-NEE-sticker. Maar laatst werd ik compleet verrast door wat ik aantrof op mijn deurmat: de VISIE van de Evangelische Omroep. Persoonlijk aan mij geadresseerd nog wel. Koortsachtig, maar zonder enig resultaat, stond ik me in de gang af te vragen wat ik heb gedaan (of nagelaten) waardoor ik nu ineens persoonlijke post van de EO ontvang.

Met gepaste evangelische beheerstheid scheurde ik voorzichtig de enveloppe open. Ik ben nooit echt gegrepen door de visie van de EO. Maar eerlijk is eerlijk: de vet blauwgedrukte tekst op de begeleidende brief pakte me dit keer gelijk:

“Ga op kruispunten staan, denk na, kijk naar oude wegen.
Welke weg leidt naar het goede? Sla die in, en vindt rust”

Dit zijn woorden van de Bijbelse profeet Jeremia, waarmee hij zijn hoorder tot reflectie en bewuste actie aanzet. Waar sta je nu in je leven? Welke wegen heb je genomen? Op welke loop je vast? En welke brengen je in de ruimte? Neem die laatste. Dat brengt je vrede.

Mindfulness heeft alles te maken met bewust halthouden op cruciale kruispunten in het dagelijks leven. Met onze volle agenda storten we ons van het één in het ander. En als we in het weekend of op een doordeweeks vrij moment even rustiger aan kunnen doen, dan dendert ons hoofd wel door.

Die woorden van Jeremia kunnen een persoonlijk wake-up-call zijn op momenten waarop we doordraven. Stop nou eens even! Sta stil bij waar je mee bezig bent. Kijk nou eens wat dat met je doet. Is dit nou werkelijk het beste voor jezelf? Of kun je het ook anders aanpakken, via een andere weg die heilzamer is voor jou? Ik sluit me graag aan bij het advies van mijn Bijbelse vriend Jeremia: Sla heel bewust een weg in die je goed doet. Dat geeft je uiteindelijk meer rust.

Wil je inschrijven voor een mindfulnesstraining of -workshop of wil je meer informatie, stuur me een bericht.

Diederick Lanzing

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *