Publicatie in vakblad TGV: Mindfulnessvieringen

foto rust en ontspanning“Meditatie vormgeven als een viering: Diederick Lanzing laat zien hoe je op deze manier spirituele zorg aan ouderen kunt bieden. De vieringen zijn voor iedereen toegankelijk en de meditaties geven een therapeutische aanvullling binnen een multidisciplinair zorgaanbod” (Redactie Tijdschrift Geestelijke Verzorging)

Klik hier om het artikel te lezen

Mindfulnessvieringen in het verpleeghuis

In het juni-nummer van 2016 publiceerde ik in het vakblad Tijdschrift Geestelijke Verzorging met het artikel “Mindfulnessvieringen –  een vorm van spirituele zorg voor ouderen“.  Hierin benoem ik in het kort het belang van spirituele zorg. Spirituele zorg is elke vorm van zorg die aandacht heeft voor wat mensen ten diepste beweegt, inspireert en zin geeft. De mindfulnessvieringen die ik als geestelijk verzorger aanbiedt in verpleeghuis De Wilgenborgh, zijn een praktische vorm van spirituele zorg.  Ik geef een praktische beschrijving van hoe ik deze vieringen vorm geef. De deelnemers zijn, op een uitzondering na, allemaal 80+. In het begeleiden van meditatie met ouderen zijn een aantal aandachtpunten van belang, waarin de grenzen en beperkingen van de deelnemers worden gerespecteerd. Aan de hand van ervaringen van deelnemers geef ik aan dat mindfulness in de behandelomgeving van de verpleeghuiszorg therapeutische aanvullend kan zijn.

De vieringen zijn een ‘heilige’ onderneming, maar de taal is niet religieus

Met het artikel wil ik verduidelijken dat spiritualiteit en meditatie niet per se in religieuze vormen een diepte of hoogte bereken. Heilzame ervaringen kunnen ook plaasvinden buiten religieuze kaders en bij niet-religieuze mensen. De multidisciplinaire behandelomgeving van een zorginstelling biedt kansen voor spirituele zorg. Ik hoor in je reactie graag wat je van mijn artikel vindt.

Over de auteur:

Diederick Lanzing is als geestelijk verzorger werkzaam in twee verpleeghuizen van Laurens (Rotterdam). Daarnaast heeft hij als geregistreerd en gecertificeerd mindfulnesstrainer de eigen praktijk NEEM DE TIJD. Hij biedt de 8-weekse mindfulnesstraining MBSR aan en is gespecialiseerd in individuele mindfulnesstrainingVoor meer informatie over de mindfulnesstraining klik hier

Fout: Contact formulier niet gevonden.