Leven zonder waarom

17676-red-rose-close-up-pv

In mijn gezin met twee jonge kinderen staat bijna dagelijks het jeugdprogramma SpangaS op; een serie over leerlingen en leraren op een middelbare school. In de aflevering van gisteravond stelde een docent zijn klas voor om niet te snel tevreden te zijn met de informatie die je krijgt. Je leert het meest door met dezelfde nieuwsgierigheid en onbevangenheid als van een jong kind bij alles ‘waarom’ te vragen. Helemaal mee eens!

Gisteravond las ik voor het slapen gaan een kort gedichtje van Angelus Silesius (1624-1677):

De roos is zonder waarom
Ze bloeit, omdat ze bloeit.
Ze geeft niet om zichzelf,
vraagt niet of men haar ziet.

Dit gedichtje nodigt de lezer uit om net als die roos te zijn: ‘zonder waarom’. Dit gedichtje wil niet afrekenen met die sympathieke docent die scholieren wil prikkelen tot kennis. Het gedichtje gaat helemaal niet over leren, maar over leven. Leven zonder waarom.

In onze moderne westerse samenleving worden we voortdurend aangezet tot doelgericht, efficiënt en planmatig leven. Je werkt omdat je dit en dat resultaat moet bereiken. Je sport omdat je moet afvallen. Je poetst je tanden omdat je geen gaatjes wilt krijgen. Op zich verstandig allemaal. Maar als je zo leeft, doe je alles omwille van iets anders; iets anders dat je in de toekomst wilt bereiken of juist wilt voorkomen.

Eigenlijk weet iedereen uit eigen ervaring wel, dat de beste momenten in het leven vaak juist die momenten zijn waarop je in het moment zelf leeft. Genieten van je (klein)kind doe je niet omwille van de terug te ontvangen mantelzorg als je straks oud en krakkemikkig bent. Je geniet ervan ‘zonder waarom’. Intens de lentezon ervaren is niet het resultaat van de vooraf uitgerekende hoeveelheid vitamine D-productie in je lijf. Je ervaart gewoon geluk. En dat ‘zonder waarom’.

De middeleeuwse Duitse mysticus Meister Eckhart geeft een verrassend antwoord op de vraag waarom hij überhaupt leeft. Met zijn antwoord heeft hij vast menig bisschoppelijke wenkbrauw doen fronsen. Van Eckhart niet het wenselijke doelgerichte antwoord ‘om later in de hemel gelukkig te zijn’. Op de vraag ‘waarom leef je?’, antwoord hij: “Echt, dat weet ik niet! Ik leef graag”

Voluit leven kun je ontwikkelen door mindfulnesstraining. Wil je meer informatie neem contact op met NEEM DE TIJD.

Diederick, maart 2016

Fout: Contact formulier niet gevonden.

One Response to Leven zonder waarom