Blog: Elke taak als nieuw experiment

strijken1

Donderdagmiddag is mijn strijkmiddag. Niet toevallig een keertje, maar elke donderdag. Als ik even snel terugreken hoeveel strijkgoed ik in mijn gezin al ploeterend heb weggewerkt : 11 jaar lang 52 hoeveelheden per jaar is totaal 572 strijkstapels. En dan te bedenken dat dit nog niets is vergeleken met de hoeveelheid die mij de rest van mijn leven nog te wachten staat. Week na week een stapel waar je letterlijk als een berg tegenop ziet. Een eindeloze herhaling van dezelfde shirtjes, broeken, rokken en overhemden. Eindeloos opnieuw beginnen.

Toen ik me ook vanmiddag gewapend met strijkbout moedig door een enorme hoeveelheid textiel heen worstelde, bedacht ik me ineens dat de vorige 571 porties niet deze waren. Anders gezegd: deze stapel is uniek. Of nog anders gezegd: vanuit deze unieke textielstapel bekeken, is het de eerste keer van mijn leven dat ik strijk. Dat lucht op! De ballast van een zich schijnbaar eindeloos herhalende strijkbezigheid valt weg. Die ballast creëer ik zelf door mijn eigen gedachtenspinsels.

Merkwaardig eigenlijk hoe we omgaan met sommige dagelijkse bezigheden, die we als onprettig bestempelen. Niet die dingen zijn het probleem, maar onze gedachten over die dingen zijn het probleem. Neutrale bezigheden laden we zo vaak met ervaringen van vroegere gebeurtenissen, die hooguit een beetje lijken op deze gebeurtenis. Maar we nemen wel de oordelende gedachten mee alsof het om hetzelfde gaat. Mindful leven is alles wat je doet, zien als een nieuw experiment met unieke nieuwe ervaringen.

Wanneer ik de strijkbout opnieuw vul met water en deze al stomend op een nieuw kledingstuk zet, verwonder ik me als ik zie hoe deze moeiteloos de kreukels gladstrijkt. Ik luister naar het sissende geluid uit de stoomgaatjes en voel de warmte. Op het moment dat ik dit shirt van mijn dochter opgevouwen op de stapel leg, beloon ik mezelf met de gedachte dat ik hierin buitengewoon succesvol ben geslaagd.

Wil je je inschrijven voor een mindfulnesstraining of workshop, of wil je meer informatie, stuur me een bericht.

Diederick

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *