Blog: Vooruitzien en terugzien

Calendar page, pen and pocket planner

Toen ik voor het eerst mijn agenda van 2016 opensloeg, kraakte hij van nieuwigheid. Hij was nog smetteloos leeg. Nog geen enkel kreukeltje in de bladzijden. Agenda’s en kalenders geven ons gelegenheid voor een nieuw begin. Je herkent het vast: de eerste woorden schrijf je met je netste handschrift en met een pen waarvan je zeker weet dat die niet vlekt. Een nieuw begin maken doe je netjes, aandachtig en zorgvuldig.

Mijn oude agenda van 2015 ziet er daarentegen gehavend uit door het vele gebruik. De hoeken zijn versleten. Er is veel in gekrast en buiten de lijntjes bijgeschreven, omdat ingeplande afspraken door onvoorziene omstandigheden verplaatst of veranderd moesten worden. Niet alle omstandigheden waren even leuk.

Ook het jaar 2015 was nog smetteloos leeg, toen we het vorig jaar op 1 januari binnenstapten. Misschien met goede hoop en nieuwe verwachtingen. Maar deze werden al op 7 januari 2015 geschonden door de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. 2015 werd uiteindelijk het jaar van terroristische aanslagen, van hulpbehoeftige vluchtelingen uit oorlogsgebieden en van verharde Nederlanders die geen opvangcentrum in hun buurt willen.

Veel mensen beginnen 2016 met nieuwe voornemens. Misschien jij ook wel.  Sommige mensen gaan bijvoorbeeld in januari serieus lijnen. Ze kijken uit naar een toekomst, waarin ze het ideale gewicht en het ideale figuur hebben. Op zich een goed voornemen. Vanuit NEEM DE TIJD begeleidt Eefke mensen naar een goed en gezond eetgedrag. Maar ze is er heel stellig in dat lijnen en afvallen helemaal geen zin heeft als je je valkuilen van gisteren niet kent.

Aan de slag gaan met goede voornemens is altijd een goede zaak (als je niets doet, weet je in elk geval dat er nooit iets zal veranderen). Maar een hoopvol nieuw jaar staat altijd op de schouders van het oude jaar. 2016 is niet los verkrijgbaar. In het verleden liggen de kiemen van morgen. Tegelijkertijd heb je met de lessen uit het verleden elke dag weer nieuwe mogelijkheden. Ook in de bijbel wordt deze wijsheid gedeeld: het leven hier en nu beweegt zich voortdurend tussen bezinning op het verleden en verwachting van de toekomst.

Ik sluit af met een paar vragen om over na te denken:

  • Heb jij goede voornemens voor 2016?
  • Welke mooie herinneringen heb jij aan vorig jaar?
  • Wat had je beter anders kunnen doen?
  • Hoe zou je het een volgende keer doen?

Een hartelijke nieuwjaarsgroet,
Diederick

3 Responses to Blog: Vooruitzien en terugzien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *