Multitasken bestaat niet – 8 tips die wel werken

multitasken

In een druk leven heb je vaak je handen vol aan meer dingen tegelijk. Onze smartphones geven ons veel informatie door en ‘helpen’ ons ook om op het zelfde moment meerdere taken te doen. Zo kun je nog eens je mail lezen tijdens een telefoongesprek of tijdens het ontbijt met je gezin. Dat scheelt tijd. Is multitasken werkelijk efficiënt? Je kunt beter een joint roken dan multitasken, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Londen. Hieronder geef ik je de feiten over multitasken en 8 praktische tips om het anders te doen.

De feiten over multitasken

We kunnen helemaal niet multitasken. Ons cognitieve brein is er niet op ingesteld. Wie denkt goed te multitasken, is in feite aan het switch-tasken en laveert telkens van het één naar het ander.
Multitaskend doe je vaak 2x langer over je taken, omdat je telkens moet schakelen. Je moet er telkens opnieuw ‘in’ komen. Het levert juist tijdverlies op in plaats van tijdwinst.
Je IQ daalt met 10 punten, wanneer je hersenen worden onderbroken door mailtjes, berichtjes en telefoontjes.
Chronische stress of andere psychische problemen kunnen het resultaat zijn van voortdurend je brein onder druk zetten met meerdere taken tegelijk.
Je werkt langzamer en maakt meer fouten, als je je brein belast met twee denkprocessen tegelijk. Onze hersenen kunnen niet simultaan taken verrichten.
Je mist informatie. Bepaalde informatie wordt niet geregistreerd in je brein. Dit kunnen juist de cruciale details zijn die je over het hoofd ziet
Je productiviteit daalt met 40%
Je hebt minder aandacht voor de afzonderlijke taken als je je aandacht in stukken moet verdeelt

8 praktische tips om het anders te doen

Uit bovengenoemde punten wordt duidelijk dat multitasken niet efficiënt is, de kwaliteit van je werk minder is en je er zelf niet gelukkiger van wordt. Ik geef je 8 tips die beter werken:

1. Zet het geluid van afleidende stoorzenders uit. Op momenten dat je productie moet draaien, kun je je voornemen om gedurende een tijdsblok de telefoon helemaal uit te zetten of in ieder geval het geluid van binnenkomende e-mails, SMS- en WhatsApp berichten op welk apparaat dan ook.

2. Agendeer tijd voor jezelf. Soms ben je zo druk met van alles en iedereen dat je niet toekomt aan dat wat je voornam te doen. Block voor die klus vaker tijd in je agenda, bijvoorbeeld tussen 10:00 en 12:00 uur. Wanneer je met een digitale agenda werkt, ziet iedereen dat je niet beschikbaar bent.

3. Open je mailbox één of twee keer per dag. Het snel even lezen van één binnenkomend mailtje resulteert vaak in een kettingreactie van meerdere mailtjes en telefoontjes. Reserveer slechts 1 of 2 momenten per dag voor je mailbox. De rest van de dag hoef je er niets mee.

4. Werk in onafgebroken tijdblokken. Je bent het meest productief en geconcentreerd als je gedurende een bepaalde tijd onafgebroken aan één taak kunt werken. Als je dit niet gewend bent, start met 20 minuten. Dit kun je uitbouwen tot  1 uur. Neem telkens een korte pauze. Je werkdag wordt er bovendien overzichtelijk van.

5. Neem af en toe een adempauze. Een bepaalde taak kan je zo in beslag nemen dat je er in je hoofd over blijft malen, terwijl je ergens anders mee bezig bent. Neem dan een pas op de plaats. Merk heel bewust en zonder oordeel op wat er in je omgaat aan gedachten, emoties en lichamelijke sensaties en zeg: “Het is oké!” Verplaats dan je volle aandacht een tijdje naar je adem en houd die daar 20 in- en uitademingen. Op deze manier onderbreek je even de drukte in je hoofd.

6. Plan en prioriteer creatief je taken. Zowel de kleine en eenvoudige taakjes als de grote en lastige taken op je takenlijstje vragen jouw toegewijde aandacht. Wees creatief in het plannen van taken en takenlijstjes. Daag jezelf bijvoorbeeld eens uit om met die vervelende klus te beginnen. Door de tijd te begrenzen, hoef je er niet méér dan de voorgenomen tijd in te steken.

7. Doe alles wat je doet met aandacht. Als je aan alle afzonderlijke dingen je onverdeelde aandacht schenkt, komt dat ten goede aan de kwaliteit van je werk, aan je relaties en aan je eigen welbevinden. Als je facturen aan het inboeken bent, is dat het enige dat er op dat moment toe doet. Als je ’s avonds met je gezin aan de eettafel zit, is dat het enige waarvoor je op dat moment leeft. Ook heel onverzichtelijk

8. Volg een mindfulnesstraining. Mindfulness betekent dat je met een milde aandacht helemaal aanwezig bent in het moment en waar je mee bezig bent, wat het ook maar is. In deze 8-weekse training leer je de kwaliteit van je aandacht verbeteren en  beter omgaan met lastige, spannningsvolle of stressgevende situaties.

Dit zijn mijn 8 tips. Ik weet zeker dat er nog veel meer goede tips zijn, dus nu is de beurt aan jou.
Wat zijn jouw alternatieven voor multitasken?
Plaats jouw tips alsjeblieft in het commentaarveld onder aan de pagina.
Neem de tijd om de tips van anderen te lezen en om op nieuwe ideeën te komen.

Tot slot

Als je meer wilt weten over hoe je de kwaliteit van je aandacht kan verbeteren door mindfulness of als je wilt ontdekken of mindfulnesstraining bij je past….

NEEM DE TIJD biedt jou een PERSOONLIJKE INTRODUCTIEWORKHOP MINDFULNESS

HELEMAAL GRATIS!!!!!!!! 

Deze geheel vrijblijvende workshop (maximaal 3 personen) duurt ruim een uur en is informatief en praktisch. Met eenvoudige theorie en vooral door middel van toegankelijke oefeningen ontdek je de wereld van mindfulness. GEINTERESSEERD IN DEZE GRATIS KENNISMAKING? Vul dan onderstaand formulier in.  Dan maak ik graag tijd vrij voor een afspraak met jou.

Hartelijke groet,
Diederick

 

Fout: Contact formulier niet gevonden.