5 mythen over mindfulness

5 mythen over mindfulness

Voor elke reden waarom mindfulness misschien
iets voor je is, zijn er misschien wel 10 redenen
te bedenken waarom het niet iets voor je is.
Veel redenen zijn echter gebaseerd op ver-
keerde ideeën of verkeerde beeldvorming.
Hieronder beschrijf ik 5 mythen
over mindfulness.

 

 

1. Mindfulness is zweverig en soft

ö
Denk je aan mindfulness, dan zie je vast de sfeerplaatjes uit de mindstyle-glossies al voor je: iemand die half in trance mediteert tussen vlinders en bloeiende lotusbloemen. Deze sfeerplaatjes echter zijn commerciële verpakkingen, die uiteindelijk niets met mindfulness te maken hebben. Mindfulness gaat meer over de kunst van het aarden op de plek waar je bent. Ook – of juist – daar waar het onprettig is of waar je de grip verliest. Het gaat niet in de eerste plaats om de lotusbloem maar om het geaard zijn van de wortels in de grond.

2. Mindfulnessoefeningen zijn verprutste tijd

Toegegeven, als je regelmatig 20 of 30 minuten aan mindfulnessoefening doet, laat je tijd schieten die je net zo goed had kunnen besteden aan andere belangrijke taken in je dagelijks leven. Maar datzelfde geldt ook voor regelmatig sporten.Toch zal niemand zeggen dat sporten verprutste tijd is. Iedereen weet dat door sporten je conditie en vitaliteit in je dagelijks leven vooruit gaat. Zo werkt dat ook met aandachtoefening: je traint je aandachtspier. De kwaliteit van je aandacht gaat er op vooruit en daarmee de kwaliteit van je dagelijks leven.

3. Door mindfulness bedek je je fouten met de mantel der liefde

Als je mindful bent, mag alles er zijn. Wat het ook is, het is oké. Dus ook je fouten waaraan je schuld hebt en die je blijven bezig houden.Of je gênante gedrag tegenover een collega. De misvatting zit in het verkeerd begrijpen van het woord ‘acceptatie’. Acceptatie betekent niet een slappe berusting in wat verkeerd ging en daar dus makkelijk mee wegkomen. Acceptatie is juist de moed hebben om onder ogen te zien wat je eigenlijk liever niet wilt zien of waar je liever voor weg kijkt. Tegelijkertijd is acceptatie het lef hebben om te erkennen dat je niet volmaakt bent.

4. Mindfulness is je doelen en je toekomstplanning verwaarlozen

Als je mindful bent, ben je bewust aanwezig in het hier en nu. Maar het betekent niet dat je in je leven alleen maar zit te navelstaren naar het huidige moment en je toekomst verwaarloost. Het gaat om de vaardigheid om op het juiste moment te schakelen van ‘doen’ naar ‘zijn’. Door op cruciale momenten even te stoppen en te kijken hoe het ‘nu’ met je is, creëer je ruimte om te kunnen waarnemen of je op deze weg verder moet of dat je je doelen of je richting moet bijstellen. In plaats van doordraven op een dood spoor, kies je keer op keer de beste actie.

5. Mindfulness is alleen maar ontspanning

Een mindfulnessoefening kan zo maar een gevoel van ontspanning geven. Het is heel verklaarbaar als je ontspanning ervaart na bijvoorbeeld een tijdje je aandacht te hebben verplaatst van je piekerende hoofd naar je bewegende lichaam. Maar in mindfulness is ontspanning eerder een effect dan een doel. Mindfulnessbeoefening kan je omgekeerd ook juist bewust maken van spanningen, die je eerder niet opmerkte, omdat je zo druk bent en maar doorgaat. Mindfulness betekent niet per definitie ontspanning, maar wel per definitie zelfzorg.
Kun jij ook nog een onjuiste opvatting over mindfulness aan dit lijstje toevoegen? Of heb je een vraag aan mij? Ik lees graag je reactie.

Geïnteresseerd in mindfulnesstraining? NEEM DE TIJD biedt nu ook de mogelijkheid van individuele mindfulnesstraining. Je kunt op elk gewenst moment de 8-weekse mindfulnesstraining beginnen. Klik voor meer info hier

Fout: Contact formulier niet gevonden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *