Welkom bij NEEM DE TIJD

mindfulness en training  button-mindfulness-en-voeding  vitaliteitscoaching

 

Eenvoudig je leven veranderen
door de kracht van aandacht en compassie

Welkom bij NEEM DE TIJD, specialist in mindfulness, voeding en stresscounseling

Herken jij dat? Dat het zo moeilijk lijkt om een leven vol onrust, spanning of stress te veranderen. Of dat je bepaalde leef- of eetgewoonten niet onder controle kunt krijgen? Misschien heb je wel eens tevergeefs pogingen ondernomen.  Wij hebben ontdekt dat de oorzaak van teleurstelling vaak ligt in de manier waarop we als mensen met onszelf omgaan. We eisen meer van onszelf dan we aankunnen!

Het kan ook anders. Bij NEEM DE TIJD kun we je wèl succesvol begeleid worden naar een blijvende verandering in je leven. De sleutel van dit succes is eenvoudig en effectief: leer vriendelijk met jezelf omgaan. In al onze begeleidingsprogramma’s staan het cultiveren van vriendelijke aandacht en compassie centraal.

 

Geïnteresseerd in mindfulnesstraining?
Maak kennis door de GRATIS mindfulnessworkshop

In de workshop krijg jij in drie stappen helder wat mindfulnesstraining bij NEEM DE TIJD jou persoonlijk gaat opleveren. Bovendien maak je direct kennis met de oefeningen en met de trainer. Deze geheel vrijblijvende workshop duurt 1 uur en vindt plaats wanneer het jou uitkomt. Je kunt de workshop individueel volgen, maar je kunt ook anderen meenemen (er is ruimte voor maximaal 3 personen).

Als je je hieronder inschrijft, neem ik zo snel mogelijk contact met je op.
 
Inschrijven GRATIS workshop

 

Onze mindfulnesstraining gepubliceerd in For You magazine

Meer rust, meer genieten

Herken jij de impact van onrust, spanning of stress in je leven? Of zou je graag meer van het leven willen genieten, zoals het jou elke dag gegeven wordt?  Dan is mindfulnesstraining  iets voor jou. Bij NEEM DE TIJD kun je deze training als groepstraining en als individuele training volgen. Misschien kan ik je enthousiasmeren met mijn onderstaande artikel dat ik publiceerde in het najaarsnummer van For You magazine.

groepstraining of individuele mindfulnesstraining

Wil je liever deelnemen aan de groepstraining? De eerstvolgende mindfulnesstraining bij NEEM DE TIJD start op woensdagavond 18 januari 2017 om 19:30 uur. Locatie: yogastudio 2 Balance Yoga

Bij NEEM DE TIJD kun je de mindfulnesstraining ook individueel doen, als je liever niet in een groep deel neemt. De sessie vinden plaats wanneer jou het beste uitkomt. Je kunt bovendien gelijk beginnen!
Locatie: Priamsingel 175, Capelle aan den IJssel (nabij de Van Brienenoordbrug)

vergoeding

Trainer Diederick Lanzing is als mindfulnesstrainer geregistreerd in de hoogste categorie. Daarom vergoeden verschillende zorgverzekeraars (een deel van) de training. Wil je weten of jouw zorgverzekeraar de training ook vergoed? Kijk dan op Zorgwijzer.

 

Informatie aanvragen Inschrijven

artikel mindfulnesstraining

Multitasken bestaat niet – 8 tips die wel werken

multitasken

In een druk leven heb je vaak je handen vol aan meer dingen tegelijk. Onze smartphones geven ons veel informatie door en ‘helpen’ ons ook om op het zelfde moment meerdere taken te doen. Zo kun je nog eens je mail lezen tijdens een telefoongesprek of tijdens het ontbijt met je gezin. Dat scheelt tijd. Is multitasken werkelijk efficiënt? Je kunt beter een joint roken dan multitasken, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Londen. Hieronder geef ik je de feiten over multitasken en 8 praktische tips om het anders te doen.

De feiten over multitasken

We kunnen helemaal niet multitasken. Ons cognitieve brein is er niet op ingesteld. Wie denkt goed te multitasken, is in feite aan het switch-tasken en laveert telkens van het één naar het ander.
Multitaskend doe je vaak 2x langer over je taken, omdat je telkens moet schakelen. Je moet er telkens opnieuw ‘in’ komen. Het levert juist tijdverlies op in plaats van tijdwinst.
Je IQ daalt met 10 punten, wanneer je hersenen worden onderbroken door mailtjes, berichtjes en telefoontjes.
Chronische stress of andere psychische problemen kunnen het resultaat zijn van voortdurend je brein onder druk zetten met meerdere taken tegelijk.
Je werkt langzamer en maakt meer fouten, als je je brein belast met twee denkprocessen tegelijk. Onze hersenen kunnen niet simultaan taken verrichten.
Je mist informatie. Bepaalde informatie wordt niet geregistreerd in je brein. Dit kunnen juist de cruciale details zijn die je over het hoofd ziet
Je productiviteit daalt met 40%
Je hebt minder aandacht voor de afzonderlijke taken als je je aandacht in stukken moet verdeelt

8 praktische tips om het anders te doen

Uit bovengenoemde punten wordt duidelijk dat multitasken niet efficiënt is, de kwaliteit van je werk minder is en je er zelf niet gelukkiger van wordt. Ik geef je 8 tips die beter werken:

1. Zet het geluid van afleidende stoorzenders uit. Op momenten dat je productie moet draaien, kun je je voornemen om gedurende een tijdsblok de telefoon helemaal uit te zetten of in ieder geval het geluid van binnenkomende e-mails, SMS- en WhatsApp berichten op welk apparaat dan ook.

2. Agendeer tijd voor jezelf. Soms ben je zo druk met van alles en iedereen dat je niet toekomt aan dat wat je voornam te doen. Block voor die klus vaker tijd in je agenda, bijvoorbeeld tussen 10:00 en 12:00 uur. Wanneer je met een digitale agenda werkt, ziet iedereen dat je niet beschikbaar bent.

3. Open je mailbox één of twee keer per dag. Het snel even lezen van één binnenkomend mailtje resulteert vaak in een kettingreactie van meerdere mailtjes en telefoontjes. Reserveer slechts 1 of 2 momenten per dag voor je mailbox. De rest van de dag hoef je er niets mee.

4. Werk in onafgebroken tijdblokken. Je bent het meest productief en geconcentreerd als je gedurende een bepaalde tijd onafgebroken aan één taak kunt werken. Als je dit niet gewend bent, start met 20 minuten. Dit kun je uitbouwen tot  1 uur. Neem telkens een korte pauze. Je werkdag wordt er bovendien overzichtelijk van.

5. Neem af en toe een adempauze. Een bepaalde taak kan je zo in beslag nemen dat je er in je hoofd over blijft malen, terwijl je ergens anders mee bezig bent. Neem dan een pas op de plaats. Merk heel bewust en zonder oordeel op wat er in je omgaat aan gedachten, emoties en lichamelijke sensaties en zeg: “Het is oké!” Verplaats dan je volle aandacht een tijdje naar je adem en houd die daar 20 in- en uitademingen. Op deze manier onderbreek je even de drukte in je hoofd.

6. Plan en prioriteer creatief je taken. Zowel de kleine en eenvoudige taakjes als de grote en lastige taken op je takenlijstje vragen jouw toegewijde aandacht. Wees creatief in het plannen van taken en takenlijstjes. Daag jezelf bijvoorbeeld eens uit om met die vervelende klus te beginnen. Door de tijd te begrenzen, hoef je er niet méér dan de voorgenomen tijd in te steken.

7. Doe alles wat je doet met aandacht. Als je aan alle afzonderlijke dingen je onverdeelde aandacht schenkt, komt dat ten goede aan de kwaliteit van je werk, aan je relaties en aan je eigen welbevinden. Als je facturen aan het inboeken bent, is dat het enige dat er op dat moment toe doet. Als je ’s avonds met je gezin aan de eettafel zit, is dat het enige waarvoor je op dat moment leeft. Ook heel onverzichtelijk

8. Volg een mindfulnesstraining. Mindfulness betekent dat je met een milde aandacht helemaal aanwezig bent in het moment en waar je mee bezig bent, wat het ook maar is. In deze 8-weekse training leer je de kwaliteit van je aandacht verbeteren en  beter omgaan met lastige, spannningsvolle of stressgevende situaties.

Dit zijn mijn 8 tips. Ik weet zeker dat er nog veel meer goede tips zijn, dus nu is de beurt aan jou.
Wat zijn jouw alternatieven voor multitasken?
Plaats jouw tips alsjeblieft in het commentaarveld onder aan de pagina.
Neem de tijd om de tips van anderen te lezen en om op nieuwe ideeën te komen.

Tot slot

Als je meer wilt weten over hoe je de kwaliteit van je aandacht kan verbeteren door mindfulness of als je wilt ontdekken of mindfulnesstraining bij je past….

NEEM DE TIJD biedt jou een PERSOONLIJKE INTRODUCTIEWORKHOP MINDFULNESS

HELEMAAL GRATIS!!!!!!!! 

Deze geheel vrijblijvende workshop (maximaal 3 personen) duurt ruim een uur en is informatief en praktisch. Met eenvoudige theorie en vooral door middel van toegankelijke oefeningen ontdek je de wereld van mindfulness. GEINTERESSEERD IN DEZE GRATIS KENNISMAKING? Vul dan onderstaand formulier in.  Dan maak ik graag tijd vrij voor een afspraak met jou.

Hartelijke groet,
Diederick

 

Fout: Contact formulier niet gevonden.

5 mythen over mindfulness

5 mythen over mindfulness

Voor elke reden waarom mindfulness misschien
iets voor je is, zijn er misschien wel 10 redenen
te bedenken waarom het niet iets voor je is.
Veel redenen zijn echter gebaseerd op ver-
keerde ideeën of verkeerde beeldvorming.
Hieronder beschrijf ik 5 mythen
over mindfulness.

 

 

1. Mindfulness is zweverig en soft

ö
Denk je aan mindfulness, dan zie je vast de sfeerplaatjes uit de mindstyle-glossies al voor je: iemand die half in trance mediteert tussen vlinders en bloeiende lotusbloemen. Deze sfeerplaatjes echter zijn commerciële verpakkingen, die uiteindelijk niets met mindfulness te maken hebben. Mindfulness gaat meer over de kunst van het aarden op de plek waar je bent. Ook – of juist – daar waar het onprettig is of waar je de grip verliest. Het gaat niet in de eerste plaats om de lotusbloem maar om het geaard zijn van de wortels in de grond.

2. Mindfulnessoefeningen zijn verprutste tijd

Toegegeven, als je regelmatig 20 of 30 minuten aan mindfulnessoefening doet, laat je tijd schieten die je net zo goed had kunnen besteden aan andere belangrijke taken in je dagelijks leven. Maar datzelfde geldt ook voor regelmatig sporten.Toch zal niemand zeggen dat sporten verprutste tijd is. Iedereen weet dat door sporten je conditie en vitaliteit in je dagelijks leven vooruit gaat. Zo werkt dat ook met aandachtoefening: je traint je aandachtspier. De kwaliteit van je aandacht gaat er op vooruit en daarmee de kwaliteit van je dagelijks leven.

3. Door mindfulness bedek je je fouten met de mantel der liefde

Als je mindful bent, mag alles er zijn. Wat het ook is, het is oké. Dus ook je fouten waaraan je schuld hebt en die je blijven bezig houden.Of je gênante gedrag tegenover een collega. De misvatting zit in het verkeerd begrijpen van het woord ‘acceptatie’. Acceptatie betekent niet een slappe berusting in wat verkeerd ging en daar dus makkelijk mee wegkomen. Acceptatie is juist de moed hebben om onder ogen te zien wat je eigenlijk liever niet wilt zien of waar je liever voor weg kijkt. Tegelijkertijd is acceptatie het lef hebben om te erkennen dat je niet volmaakt bent.

4. Mindfulness is je doelen en je toekomstplanning verwaarlozen

Als je mindful bent, ben je bewust aanwezig in het hier en nu. Maar het betekent niet dat je in je leven alleen maar zit te navelstaren naar het huidige moment en je toekomst verwaarloost. Het gaat om de vaardigheid om op het juiste moment te schakelen van ‘doen’ naar ‘zijn’. Door op cruciale momenten even te stoppen en te kijken hoe het ‘nu’ met je is, creëer je ruimte om te kunnen waarnemen of je op deze weg verder moet of dat je je doelen of je richting moet bijstellen. In plaats van doordraven op een dood spoor, kies je keer op keer de beste actie.

5. Mindfulness is alleen maar ontspanning

Een mindfulnessoefening kan zo maar een gevoel van ontspanning geven. Het is heel verklaarbaar als je ontspanning ervaart na bijvoorbeeld een tijdje je aandacht te hebben verplaatst van je piekerende hoofd naar je bewegende lichaam. Maar in mindfulness is ontspanning eerder een effect dan een doel. Mindfulnessbeoefening kan je omgekeerd ook juist bewust maken van spanningen, die je eerder niet opmerkte, omdat je zo druk bent en maar doorgaat. Mindfulness betekent niet per definitie ontspanning, maar wel per definitie zelfzorg.
Kun jij ook nog een onjuiste opvatting over mindfulness aan dit lijstje toevoegen? Of heb je een vraag aan mij? Ik lees graag je reactie.

Geïnteresseerd in mindfulnesstraining? NEEM DE TIJD biedt nu ook de mogelijkheid van individuele mindfulnesstraining. Je kunt op elk gewenst moment de 8-weekse mindfulnesstraining beginnen. Klik voor meer info hier

Fout: Contact formulier niet gevonden.

 

Publicatie in vakblad TGV: Mindfulnessvieringen

foto rust en ontspanning“Meditatie vormgeven als een viering: Diederick Lanzing laat zien hoe je op deze manier spirituele zorg aan ouderen kunt bieden. De vieringen zijn voor iedereen toegankelijk en de meditaties geven een therapeutische aanvullling binnen een multidisciplinair zorgaanbod” (Redactie Tijdschrift Geestelijke Verzorging)

Klik hier om het artikel te lezen

Mindfulnessvieringen in het verpleeghuis

In het juni-nummer van 2016 publiceerde ik in het vakblad Tijdschrift Geestelijke Verzorging met het artikel “Mindfulnessvieringen –  een vorm van spirituele zorg voor ouderen“.  Hierin benoem ik in het kort het belang van spirituele zorg. Spirituele zorg is elke vorm van zorg die aandacht heeft voor wat mensen ten diepste beweegt, inspireert en zin geeft. De mindfulnessvieringen die ik als geestelijk verzorger aanbiedt in verpleeghuis De Wilgenborgh, zijn een praktische vorm van spirituele zorg.  Ik geef een praktische beschrijving van hoe ik deze vieringen vorm geef. De deelnemers zijn, op een uitzondering na, allemaal 80+. In het begeleiden van meditatie met ouderen zijn een aantal aandachtpunten van belang, waarin de grenzen en beperkingen van de deelnemers worden gerespecteerd. Aan de hand van ervaringen van deelnemers geef ik aan dat mindfulness in de behandelomgeving van de verpleeghuiszorg therapeutische aanvullend kan zijn.

De vieringen zijn een ‘heilige’ onderneming, maar de taal is niet religieus

Met het artikel wil ik verduidelijken dat spiritualiteit en meditatie niet per se in religieuze vormen een diepte of hoogte bereken. Heilzame ervaringen kunnen ook plaasvinden buiten religieuze kaders en bij niet-religieuze mensen. De multidisciplinaire behandelomgeving van een zorginstelling biedt kansen voor spirituele zorg. Ik hoor in je reactie graag wat je van mijn artikel vindt.

Over de auteur:

Diederick Lanzing is als geestelijk verzorger werkzaam in twee verpleeghuizen van Laurens (Rotterdam). Daarnaast heeft hij als geregistreerd en gecertificeerd mindfulnesstrainer de eigen praktijk NEEM DE TIJD. Hij biedt de 8-weekse mindfulnesstraining MBSR aan en is gespecialiseerd in individuele mindfulnesstrainingVoor meer informatie over de mindfulnesstraining klik hier

Fout: Contact formulier niet gevonden.

7 snelle mindfulness tips voor een drukke dag

7 snelle tips

Met aandacht je vrije tijd doorbrengen gaat je misschien wel goed af. Maar mindfulness brengen in een dag met een overvolle agenda is een ander verhaal. Ik geef hieronder mindfulness tips voor een drukke dag

7 snelle mindfulness tips

 1. Neem een adempauze op momenten dat je je gejaagd voelt. Bewust 5 of 10 in- en uitademingen volgen is al genoeg om drukte te onderbreken. Wees aanwezig bij de fysieke sensaties die je voelt bij het ademen. Je hoeft niet eens je ogen te sluiten als er een collega tegenover je zit.
 2. Maak van je werkonderbreking een belevenis. Als je koffie of thee gaat halen, doe dit met aandacht. Zet al je zintuigen bij deze handeling open. Voel, ruik, zie, hoor, proef!
 3. Maak met je volle aandacht een praatje met iemand die je sympathiek vindt. Ook al is het maar een kort wandelganggesprekje. Spreek en luister aandachtig.
 4. Als je loopt, loop dan bewust . Laat het lopen zèlf de activiteit zijn in plaats van een (vervelende) beweging van de ene naar de andere activiteit. Wees gewaar van de fysieke sensaties in de voeten bij het lopen.
 5. Ga elke keer met aandacht zitten. Volg de bewegingen van het lichaam en voel het lichaam. Neem heel bewust je plek in, daar waar je gaat zitten. Voel het contact me de stoel of bank. Dit is jouw plek.
 6. Maak van je telefoon je ‘mindfulness friend’. Elke keer als je telefoon gaat of als je een melding hoort van een bericht, wacht een paar tellen met het pakken van de telefoon. Voel een kort moment heel bewust het lichaam in contact met de stoel of de vloer. Of volg één of twee ademhalingen met je volle aandacht. Pak dan pas je telefoon.
 7. Eet met aandacht je lunch of je tussendoortje, of in elk geval de eerste hap die je neemt. Laat je verrassen door de sensaties die je kunt ervaren. Wat proef je? Kun je meer dan één ingrediënt proeven? Welke veranderingen in substantie merk je op tijdens het kauwen? Verandert de smaak daarbij ook?

Als je één van deze tips je aanspreekt, probeer het vandaag eens uit. Ik hoor graag in je reactie hoe dit voor je was. Misschien weet jij nog wel een andere tip.

Ben je geïnteresseerd in de eerstvolgende mindfulnesstraining? Deze start op woensdag 31 augustus 2016. Klik hier voor informatie.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Leven zonder waarom

17676-red-rose-close-up-pv

In mijn gezin met twee jonge kinderen staat bijna dagelijks het jeugdprogramma SpangaS op; een serie over leerlingen en leraren op een middelbare school. In de aflevering van gisteravond stelde een docent zijn klas voor om niet te snel tevreden te zijn met de informatie die je krijgt. Je leert het meest door met dezelfde nieuwsgierigheid en onbevangenheid als van een jong kind bij alles ‘waarom’ te vragen. Helemaal mee eens!

Gisteravond las ik voor het slapen gaan een kort gedichtje van Angelus Silesius (1624-1677):

De roos is zonder waarom
Ze bloeit, omdat ze bloeit.
Ze geeft niet om zichzelf,
vraagt niet of men haar ziet.

Dit gedichtje nodigt de lezer uit om net als die roos te zijn: ‘zonder waarom’. Dit gedichtje wil niet afrekenen met die sympathieke docent die scholieren wil prikkelen tot kennis. Het gedichtje gaat helemaal niet over leren, maar over leven. Leven zonder waarom.

In onze moderne westerse samenleving worden we voortdurend aangezet tot doelgericht, efficiënt en planmatig leven. Je werkt omdat je dit en dat resultaat moet bereiken. Je sport omdat je moet afvallen. Je poetst je tanden omdat je geen gaatjes wilt krijgen. Op zich verstandig allemaal. Maar als je zo leeft, doe je alles omwille van iets anders; iets anders dat je in de toekomst wilt bereiken of juist wilt voorkomen.

Eigenlijk weet iedereen uit eigen ervaring wel, dat de beste momenten in het leven vaak juist die momenten zijn waarop je in het moment zelf leeft. Genieten van je (klein)kind doe je niet omwille van de terug te ontvangen mantelzorg als je straks oud en krakkemikkig bent. Je geniet ervan ‘zonder waarom’. Intens de lentezon ervaren is niet het resultaat van de vooraf uitgerekende hoeveelheid vitamine D-productie in je lijf. Je ervaart gewoon geluk. En dat ‘zonder waarom’.

De middeleeuwse Duitse mysticus Meister Eckhart geeft een verrassend antwoord op de vraag waarom hij überhaupt leeft. Met zijn antwoord heeft hij vast menig bisschoppelijke wenkbrauw doen fronsen. Van Eckhart niet het wenselijke doelgerichte antwoord ‘om later in de hemel gelukkig te zijn’. Op de vraag ‘waarom leef je?’, antwoord hij: “Echt, dat weet ik niet! Ik leef graag”

Voluit leven kun je ontwikkelen door mindfulnesstraining. Wil je meer informatie neem contact op met NEEM DE TIJD.

Diederick, maart 2016

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Blog: Vooruitzien en terugzien

Calendar page, pen and pocket planner

Toen ik voor het eerst mijn agenda van 2016 opensloeg, kraakte hij van nieuwigheid. Hij was nog smetteloos leeg. Nog geen enkel kreukeltje in de bladzijden. Agenda’s en kalenders geven ons gelegenheid voor een nieuw begin. Je herkent het vast: de eerste woorden schrijf je met je netste handschrift en met een pen waarvan je zeker weet dat die niet vlekt. Een nieuw begin maken doe je netjes, aandachtig en zorgvuldig.

Mijn oude agenda van 2015 ziet er daarentegen gehavend uit door het vele gebruik. De hoeken zijn versleten. Er is veel in gekrast en buiten de lijntjes bijgeschreven, omdat ingeplande afspraken door onvoorziene omstandigheden verplaatst of veranderd moesten worden. Niet alle omstandigheden waren even leuk.

Ook het jaar 2015 was nog smetteloos leeg, toen we het vorig jaar op 1 januari binnenstapten. Misschien met goede hoop en nieuwe verwachtingen. Maar deze werden al op 7 januari 2015 geschonden door de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. 2015 werd uiteindelijk het jaar van terroristische aanslagen, van hulpbehoeftige vluchtelingen uit oorlogsgebieden en van verharde Nederlanders die geen opvangcentrum in hun buurt willen.

Veel mensen beginnen 2016 met nieuwe voornemens. Misschien jij ook wel.  Sommige mensen gaan bijvoorbeeld in januari serieus lijnen. Ze kijken uit naar een toekomst, waarin ze het ideale gewicht en het ideale figuur hebben. Op zich een goed voornemen. Vanuit NEEM DE TIJD begeleidt Eefke mensen naar een goed en gezond eetgedrag. Maar ze is er heel stellig in dat lijnen en afvallen helemaal geen zin heeft als je je valkuilen van gisteren niet kent.

Aan de slag gaan met goede voornemens is altijd een goede zaak (als je niets doet, weet je in elk geval dat er nooit iets zal veranderen). Maar een hoopvol nieuw jaar staat altijd op de schouders van het oude jaar. 2016 is niet los verkrijgbaar. In het verleden liggen de kiemen van morgen. Tegelijkertijd heb je met de lessen uit het verleden elke dag weer nieuwe mogelijkheden. Ook in de bijbel wordt deze wijsheid gedeeld: het leven hier en nu beweegt zich voortdurend tussen bezinning op het verleden en verwachting van de toekomst.

Ik sluit af met een paar vragen om over na te denken:

 • Heb jij goede voornemens voor 2016?
 • Welke mooie herinneringen heb jij aan vorig jaar?
 • Wat had je beter anders kunnen doen?
 • Hoe zou je het een volgende keer doen?

Een hartelijke nieuwjaarsgroet,
Diederick

Blog: Elke taak als nieuw experiment

strijken1

Donderdagmiddag is mijn strijkmiddag. Niet toevallig een keertje, maar elke donderdag. Als ik even snel terugreken hoeveel strijkgoed ik in mijn gezin al ploeterend heb weggewerkt : 11 jaar lang 52 hoeveelheden per jaar is totaal 572 strijkstapels. En dan te bedenken dat dit nog niets is vergeleken met de hoeveelheid die mij de rest van mijn leven nog te wachten staat. Week na week een stapel waar je letterlijk als een berg tegenop ziet. Een eindeloze herhaling van dezelfde shirtjes, broeken, rokken en overhemden. Eindeloos opnieuw beginnen.

Toen ik me ook vanmiddag gewapend met strijkbout moedig door een enorme hoeveelheid textiel heen worstelde, bedacht ik me ineens dat de vorige 571 porties niet deze waren. Anders gezegd: deze stapel is uniek. Of nog anders gezegd: vanuit deze unieke textielstapel bekeken, is het de eerste keer van mijn leven dat ik strijk. Dat lucht op! De ballast van een zich schijnbaar eindeloos herhalende strijkbezigheid valt weg. Die ballast creëer ik zelf door mijn eigen gedachtenspinsels.

Merkwaardig eigenlijk hoe we omgaan met sommige dagelijkse bezigheden, die we als onprettig bestempelen. Niet die dingen zijn het probleem, maar onze gedachten over die dingen zijn het probleem. Neutrale bezigheden laden we zo vaak met ervaringen van vroegere gebeurtenissen, die hooguit een beetje lijken op deze gebeurtenis. Maar we nemen wel de oordelende gedachten mee alsof het om hetzelfde gaat. Mindful leven is alles wat je doet, zien als een nieuw experiment met unieke nieuwe ervaringen.

Wanneer ik de strijkbout opnieuw vul met water en deze al stomend op een nieuw kledingstuk zet, verwonder ik me als ik zie hoe deze moeiteloos de kreukels gladstrijkt. Ik luister naar het sissende geluid uit de stoomgaatjes en voel de warmte. Op het moment dat ik dit shirt van mijn dochter opgevouwen op de stapel leg, beloon ik mezelf met de gedachte dat ik hierin buitengewoon succesvol ben geslaagd.

Wil je je inschrijven voor een mindfulnesstraining of workshop, of wil je meer informatie, stuur me een bericht.

Diederick

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Blog: Mindful op weg door de dag

kruispunt

 

Ik ben nooit echt verrast door wat de postbezorger in de brievenbus stopt. Een kaart, een factuur, een polis, een folder die linea recta in de papierbak verdwijnt, soms iets van de bank. Daar houdt het wel zo’n beetje mee op. En ongeadresseerde post? Die houd ik ferm buiten de deur met een knal oranjegroene JA-NEE-sticker. Maar laatst werd ik compleet verrast door wat ik aantrof op mijn deurmat: de VISIE van de Evangelische Omroep. Persoonlijk aan mij geadresseerd nog wel. Koortsachtig, maar zonder enig resultaat, stond ik me in de gang af te vragen wat ik heb gedaan (of nagelaten) waardoor ik nu ineens persoonlijke post van de EO ontvang.

Met gepaste evangelische beheerstheid scheurde ik voorzichtig de enveloppe open. Ik ben nooit echt gegrepen door de visie van de EO. Maar eerlijk is eerlijk: de vet blauwgedrukte tekst op de begeleidende brief pakte me dit keer gelijk:

“Ga op kruispunten staan, denk na, kijk naar oude wegen.
Welke weg leidt naar het goede? Sla die in, en vindt rust”

Dit zijn woorden van de Bijbelse profeet Jeremia, waarmee hij zijn hoorder tot reflectie en bewuste actie aanzet. Waar sta je nu in je leven? Welke wegen heb je genomen? Op welke loop je vast? En welke brengen je in de ruimte? Neem die laatste. Dat brengt je vrede.

Mindfulness heeft alles te maken met bewust halthouden op cruciale kruispunten in het dagelijks leven. Met onze volle agenda storten we ons van het één in het ander. En als we in het weekend of op een doordeweeks vrij moment even rustiger aan kunnen doen, dan dendert ons hoofd wel door.

Die woorden van Jeremia kunnen een persoonlijk wake-up-call zijn op momenten waarop we doordraven. Stop nou eens even! Sta stil bij waar je mee bezig bent. Kijk nou eens wat dat met je doet. Is dit nou werkelijk het beste voor jezelf? Of kun je het ook anders aanpakken, via een andere weg die heilzamer is voor jou? Ik sluit me graag aan bij het advies van mijn Bijbelse vriend Jeremia: Sla heel bewust een weg in die je goed doet. Dat geeft je uiteindelijk meer rust.

Wil je inschrijven voor een mindfulnesstraining of -workshop of wil je meer informatie, stuur me een bericht.

Diederick Lanzing

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Blog: krachtig in evenwicht door mindfulness

Mijn fysiotherapeut vond laatst dat ik een fitnessbal moest aanschaffen. Dat is een hele grote bal om oefeningen mee te doen. Een soort grote skippybal, maar dan zonder handvatten. Met wat medische fitness train ik mijn rug. En die bal helpt me daarbij.

Eenmaal thuis blies ik mijn spiksplinternieuwe fitnessbal gelijk op. Meteen aan de slag: met mijn billen op de bal zitten en dan om de beurt de linker-  en de rechtervoet een paar tellen optillen. Da’s alles. Weinig spectaculair. In mijn achterhoofd  hoorde ik de fysiotherapeut nog zeggen: ‘Denk er om. Rechtop en stil blijven zitten’. Het ging best goed in het begin. Maar al snel wiebelde ik alle kanten op. Ineens had ik door hoe dat kwam. Wanneer mijn aandacht verslapt, verslapt ook mijn houding  en verlies ik evenwicht. Wat ik dan moet doen? Gewoon heel beslist terugkomen in een rechte, krachtige houding.

Iedereen kent wel eens momenten dat je je wat uit evenwicht voelt. Je voelt je dan minder krachtig in je leven (werk of privé). Bijvoorbeeld doordat je je zorgen maakt over iets wat mis kan gaan. Of een rotopmerking van iemand blijft je maar dwarszitten. Of je blijft maar malen over die gênante stommiteit, waarmee je jezelf laatst te kijk hebt gezet. Die hele gedachtenfabriek kan in de overdrive behoorlijk met je op de loop gaan. Heen en weer maal je over gisteren en pieker je over morgen. Maar je mist het leven hier en nu. Je bent afwezig. Je lijkt dan wel een beetje op mij, wanneer ik afwezig op mijn fitnessbal heen en weer wiebel.

Wat helpt is heel beslist je plek weer innemen. Heel bewust terugkomen en zelf de regie weer nemen. Keer op keer. Deze krachtige vaardigheid van omgaan met spanning en gepieker kun je ontwikkelen door middel van mindfulnesstraining. De eerstvolgende training bij NEEM DE TIJD start op 29 september. Er is nog plaats

Wil je je inschrijven voor de minfulnesstraining? Wil je meer informatie?

Fout: Contact formulier niet gevonden.